Anak Perempuan yang ‘Beku’ Lebih 500 Tahun

Kisah La Doncella, Anak Perempuan yang ‘Beku’ Lebih 500 Tahun Ditemukan di Atas Puncak Gunung

Beritahu Johan, penemuan mayat La Doncella dan dua anak-anak itu telah membukakan kepada mereka berbagai informasi tentang Imperium Inca purba, termasuklah rambut bertocang halus yang dimiliki gadis itu.

“Penemuan mummy ketiga di puncak Andes itu merupakan puncak karier dalam hidup saya. Mummy itu jauh lebih baik terpelihara daripada Ice Maiden,” katanya kepada National Geographic News pada tahun 2005.

Sebelum itu, Johan pernah mengalami peristiwa sama apabila dia berhasil menemukan mummy beku di satu lokasi di Peru yang diberinama sebagai ‘Ice Maiden’ pada tahun 1995 dahulu.

Kini, setelah ‘dijaga rapi’, mummy La Doncella akhirnya dipamerkan secara terbuka untuk tontonan umum buat pertama kali di Musium Arkeologi High Country di Salta, Argentina.

Untuk memelihara keaslian mummy itu, pihak musium memamerkannya dalam kawasan suhu dingin sesuai kadar oksigen yang rendah untuk membuat suasana seperti seperti di kawasan tanah tinggi.

Sedangkan dua lagi mummy kanak-kanak itu dikatakan masih kekal dalam simpanan pihak arkeologi untuk kajian lanjut, jelas pegawai musium.

Loading